Our Blog

IMBUNATATIREA PROCESULUI DECIZIONAL

Instrumente si sugestii de luare a deciziilor

Intr-un mediu dinamic, competitiv si cu asteptari crescande privind performanta, succesul vine, adesea, atat din deciziile luate pentru a ramane cu un pas inaintea concurentei cat si din pregatirile facute pentru a putea reactiona la deciziile competitorilor. In continuare vom prezenta informatii referitoare la:
1. Metoda OODA – instrument de luare a deciziilor.
2. Modalitatile in care putem reduce riscul luarii unor decizii gresite

Metoda OODA – instrument de luare a deciziilor
Metoda OODA (Observe-Orient-Decide-Act) ilustreaza un ciclu de patru etape ce sustine procesul rapid, eficient si proactiv de luare a deciziilor. Cele patru stadii ale procesului decizional sunt urmatoarele:
1. Observare – culegerea informatiilor de actualitate din toate sursele posibile.
Aceasta prima etapa presupune cautarea de informatii curente, solicitand totodata constientizarea circumstantelor in care se deruleaza obtinerea de informatii. Cu cat se acumuleaza mai multe informatii cu atat creste acuratetea perceptiei; sporindu-va campul vizual puteti colecta cat mai multe informatii posibile. Intrebarile ce pot fi adresate in acest sens sunt:

  • Ce evenimente din mediu pot afecta direct afacerea?
  • Ce evenimente pot afecta indirect afacerea?
  • Ce evenimente au efecte reziduale asupra afacerii?
  • Previziunile anterioare au fost exacte?

2. Orientare – analiza informatiilor si utilizarea acestora pentru a actualiza realitatea curenta.
Etapa de orientare este esentiala in interpretarea situatiei dar este si dificila, intrucat realitatea este filtrata pe baza perceptiei si a experientelor personale, luarea deciziei fiind influentata astfel de factori precum: cultura / traditii; mostenire genetica; abilitatea de analiza si sintetiza; experienta; fluxul de noi informatii. In acest context, constientizarea rapida a perceptiilor si sporirea abilitatii de orientare in contextul real faciliteaza luarea deciziilor rapid si eficient. Intelegerea rapida a dinamicii mediului economic genereaza astfel un avantaj competitiv. Este important de retinut faptul ca, pe masura ce noi informatii apar in stadiul de Observare, reorientarea este continuua.

3. Decizie – determinarea directiei de actiune.
Deciziile sunt presupuneri considerate optime, facute pe baza informatiilor obtinute in etapele de observare si orientare, putand fi considerate astfel activitati in derulare (work – in – progress). Pe parcursul desfasurarii ciclului de luare a deciziilor apar noi sugestii ce pot determina modificarea deciziilor initiale, precum si a actiunilor ulterioare. Noile informatii dobandite sunt aduse in faza de Orientare, care influenteaza la randul sau restul procesului de luare a deciziilor.

4. Actiune – implementarea deciziei.
Dupa executarea deciziilor din aceasta etapa se revine la faza de Observare pentru a evalua efectele deciziei luate. In acest stadiu actiunile intreprinse influenteaza ciclul de luare a deciziilor, relevand importanta invatarii atat din actiunile proprii cat si din cele ale ale concurentei.

In continuarea acestor patru etape se analizeaza rezultatul actiunii (daca s-a obtinut ceea ce se urmarea), se revizuieste decizia initiala si se trece la urmatoarea actiune, realizandu-se astfel dimensiunea ciclica a modelului. Observarea si redirectionarea facute corect sunt elementele cheie in luarea deciziilor cu succes.

Ciclul OODA nu este un model static sau linear ci presupune angrenarea intr-un proces continuu, de detaliu. Scopul acestei abordari in procesul de luare a deciziilor este de a spori viteza de orientare si reorientare a decidentului, in functie de dimensiunea si viteza fluxului de informatii. Astfel, se poate realiza o tranzitie directa, dar delicata, de la informatiile observate si interpretarea acestora catre desfasurarea actiunilor. Efectuand rapid aceasta tranzitie, decidentul poate fi proactiv si poate valorifica oportunitati neconstientizate inca de concurenti, castigand astfel un avantaj competitiv.

Cum putem reduce riscul luarii unei decizii gresite
Fie ca urmariti evaluarea starii actuale a afacerii sau a mediului de afaceri, identificarea de noi oportunitati sau obtinerea de avantaje competitive, in procesul de luare a deciziilor trebuie sa fiti clari, concisi, rapizi si directi. Tinand cont de complexitatea mediului actual de afaceri si de asteptarile crescande privind performanta si accelerarea procesului decizional, lipsa unei metodologii bine definite de luare a deciziilor sporeste riscul luarii unor decizii gresite. Pentru a diminua acest risc puteti avea in vedere urmatoarele:

  • Realizarea unui analize a situatiei: Ce stimuleaza nevoia de decizie? Ce se va intampla daca decizia nu este luata? Cine va fi influentat de luarea deciziei (atat direct cat si indirect)? Ce analize, cercetari, informatii de suport puteti folosi pentru a valida factorii de influenta a deciziilor?
  • Supunerea deciziei ”opiniei publice”: Deciziile de business sunt mai mult sau mai putin private, intrucat detaliile procesului decizional vor iesi la iveala la un moment dat. Pentru a supune decizia ”opiniei publice” faceti un exercitiu de imaginatie si raspundeti la intrebarile: Cum v-ati simti daca decizia Dvs. ar aparea pe prima pagina a ziarelor? Cum ar privi apropiatii Dvs. (rude, prieteni) decizia luata? Cum vor privi actionarii si angajatii decizia adoptata de Dvs.?
  • Realizarea unei analize cost-beneficiu: Beneficiile potentiale rezultate in urma luarii deciziei justifica necesitatea costurilor estimate? Ce se intampla atunci cand costurile reale depasesc costurile planificate iar beneficiile obtinute sunt mai mici decat cele previzionate?
  • Evaluarea raportul riscuri/recompense: Care sunt recompensele potentiale? Se justifica obtinerea acestor recompense comparativ cu impactul riscurilor pe care le implica dobandirea lor?
  • Stabilirea unui plan de rezerva: Sunt situatii in care elementele planificate nu se incadreaza in limitele previzionate, iar existenta unui plan de contingenta reduce impactul circumstantelor neprevazute.
Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!